28 Νοεμβρίου 2012

Πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας-Κτηνοτροφίας



Αγωνία τέλος για εκατοντάδες βιοκαλλιεργητές του Νομού Γρεβενών που περιμένουν πως και πως να ¨τρέξει¨ το νέο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας, καθώς όλα δείχνουν ότι σύντομα θα ανακοινωθούν τα ονόματα όσων θα ενταχθούν. Μάλιστα φαίνεται ότι τα μηνύματα όσον αφορά τις εγκρίσεις των αιτήσεων που κατατέθηκαν είναι θετικά, καθώς εκτιμάται ότι θα εγκριθεί η συντριπτική τους πλειοψηφία.


Αυτά τα συμπεράσματα τουλάχιστον προκύπτουν από τα λεγόμενα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτσαρή από το βήμα της Βουλής τη προηγούμενη Παρασκευή και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη στασιμότητα που παρατηρείται στα εν λόγω προγράμματα.

Ο κ. υπουργός λοιπόν ανέφερε ότι έχουν αξιολογηθεί και οι 3.400 αιτήσεις της προηγούμενης περιόδου και οι 14.000 καινούριες κι έχουν βρεθεί 190 εκατ. ευρώ, τα οποία από την άλλη βδομάδα θα κατανεμηθούν στους γεωργούς.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Συγκεκριμένα, από την πρώτη φάση είχαν προγραμματιστεί να δοθούν 25 εκατ. € γι’ αυτούς που θα ήθελαν να συνεχίσουν από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και 40 εκατ. € γι’ αυτούς που θα ήθελαν να μπουν στη βιολογική, φυτική παραγωγή, ενώ προκηρύχθηκε και ένα αντίστοιχο μέτρο προϋπολογισμού 20 εκατ. € για τη βιολογική κτηνοτροφία.

Άρα, λοιπόν, μιλούσαμε για ένα ποσό χρημάτων της τάξεως των 85 εκατομμυρίων ευρώ και περίμεναν έναν αριθμό αιτήσεων της τάξεως των 6.000. Περίμεναν τρεις χιλιάδες αιτήσεις από την προηγούμενη φορά, όπως και πραγματικά έγινε, και το πολύ άλλες τρεις, πέντε, δέκα χιλιάδες αιτήσεις. Ήρθαν, όμως, 14.000 αιτήσεις. Αυτό δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου προς αυτή τη στροφή.

Αυτή η καθυστέρηση, λοιπόν, πρώτον, μας ανάγκασε, γι’ αυτό λέω καμιά φορά, ουδέν κακόν αμιγές καλού, να βρούμε περισσότερα χρήματα, να βρούμε δηλαδή άλλα μέτρα, στα οποία υπήρχε η στέρηση, έτσι ώστε να αξιολογηθεί, γρήγορα και σωστά αυτός ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων αλλά ταυτόχρονα και για να υποστηρίξουμε, όσο το δυνατό περισσότερο, τους «μερακλήδες» γεωργούς, που θα ήθελαν να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι έχουν αξιολογηθεί και οι 3.400 αιτήσεις της προηγούμενης περιόδου και οι 14.000 καινούριες κι έχουν βρεθεί 190 εκατ. €, που απαιτούνται συνολικά. Κι από αυτό το Βήμα θα ήθελα να δηλώσω ότι 190 εκατ.€ από την άλλη βδομάδα θα κατανεμηθούν στους γεωργούς».

Εντωμεταξύ, χριστούγεννα με τα υπόλοιπα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης στη διάθεσή του αναμένεται να κάνει ο αγροτοκτηνοτροφικός πληθυσμός καθώς ο κ. Τσαυτσαρής με συνεντευξή του που παραχώρησε σε κανάλι της κρατικής τηλεόρασης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι: «έχουν οριστικοποιηθεί οι διεργασίες, ολοκληρώνονται οι έλεγχοι και θα δώσουμε το υπόλοιπο 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης μετά την 15η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Κανονισμό.

Δηλαδή λίγο πριν από τις γιορτές ξανά η γεωργία θα βάλει στον τόπο μόνο από την ενιαία ενίσχυση 1,1 δις € .Αυτή την περίοδο είναι πολύ σημαντικά τα χρήματα αυτά και δεν ενισχύουν μόνο τον αγρότη, αλλά τονώνουν ολόκληρη την περιφέρεια. Με αυτήν την έννοια λέω ότι η γεωργία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για τον τόπο». ''Πρωϊνή" Γρεβενών