3 Ιανουαρίου 2013

H Γη στη μικρότερη απόστασή της από την Ήλιο – Περιήλιο:


Στην ελάχιστη δυνατή απόσταση από τον ήλιο βρέθηκε την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013 η Γη, παρότι στο Βόρειο Ημισφαίριο βρισκόμαστε στη μέση της χειμερινής περιόδου.
Συγκεκριμένα, η Γη βρέθηκε στο περιήλιο, το σημείο της τροχιάς της που βρίσκεται στην ελάχιστη δυνατή απόστασή της από τον Ήλιο, σε απόσταση 147.098.290 χιλιομέτρων από το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος.
Η απόσταση στο περιήλιο είναι πάντως μόλις 5 εκατομμύρια χιλιόμετρα μικρότερη από ό,τι όταν η Γη βρίσκεται στο αφήλιο, δηλαδή στο μέγιστη απόστασή της από το μητρικό της άστρο.
Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σχεδόν στη μέση του χειμώνα, δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι η Γη βρέθηκε την Τετάρτη στο περιήλιο.
Στο επόμενο αφήλιο, το οποίο θα φτάσουμε στις 5 Ιουλίου, ο Ήλιος θα φαίνεται ουρανό 3,4% μικρότερος από ό,τι στις 2 Ιανουαρίου και η Γη θα δέχεται 6,9% λιγότερη ηλιακή ενέργεια.
Στο περιήλιο η ταχύτητα περιφοράς του πλανήτη είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της τροχιάς του, ενώ στο αφήλιο η μικρότερη.
Για τροχιές γύρω από άλλους αστέρες χρησιμοποιείται ο όρος περίαστρο και άπαστρο ανάλογα με την ελάχιστη ή μέγιστη απόσταση αντίστοιχα.
econews