16 Δεκεμβρίου 2012

Πληθαίνουν τα κρούσματα λύσσας



Δύο αλεπούδες βρέθηκαν νεκρές από λύσσα στην Κάτω Ποταμιά Κιλκίς. Πρόκειται για δύο νέα κρούσματα μετά από εκείνα σε Κοζάνη και Καστοριά.


Η λύσσα, ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από το σάλιο μολυσμένων ζώων, εμφανίστηκε φέτος στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά το 1987.

—Τα προτεινόμενα μέτρα

Ο διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Βαφειάδης, κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών να  εμβολιάσουν σκύλους, γάτες και ποιμενικούς που μπορεί να έλθουν σε επαφή με αλεπούδες και άλλα νυχτόβια ζώα που μεταφέρουν τον ιό.

Πέρα από τον εμβολιασμό των οικόσιτων και αδέσποτων ζώων, τα μέτρα που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων στις οδούς εισόδου κάθε περιοχής.

Τέλος, έχει προταθεί το μέτρο της ρίψης δολωμάτων με εμβόλια στην ύπαιθρο, προκειμένου να αποτραπεί η μόλυνση αλεπούδων, λύκων και άλλων σαρκοφάγων, ωστόσο είναι κάτι που μπορεί να γίνει την Άνοιξη.

Το πρόβλημα θα γίνει οξύτερο το χειμώνα καθώς η κόκκινη αλεπού θα κατέβει στα χωριά προς αναζήτηση τροφής.

Η νομοθεσία προβλέπει τη λήψη μέτρων σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων, εντός της οποίας βρίσκονται τμήματα των νομών Θεσσαλονίκης και Ημαθίας.